A Duna
Herkulese:
a Clark Ádám
úszódaru

A Déli összekötő vasúti Duna-híd építésével kapcsolatban újra előtérbe került a Clark Ádám úszódaru, mely Európában is kuriózumnak számít. 

A nyolcvanas évektől aktív hajó számos dunai műveletben részt vett az évek során, nem csak hídépítésekben, de a szárnyashajók vízre tételét, roncsmentéseket is végeznek az önjáró úszódaruval. Telefonon értük el a kapitányt néhány belső információért.

Négy X-en túl

Az Árpád híd kiszélesítéséhez egy nagy teherbírású úszódarura volt szükség, mert a korabeli daruhajók, a József Attila és az Ady Endre, melyeket például a Petőfi vagy Erzsébet hidak munkálatainál használtak, nem voltak megfelelőek. Emelőkapacitásuk 100 tonna volt.

A 120 tonnát megemelni képes új úszódarut 1980. október 21-én bocsájtották vízre, azóta viszont több módosítást hajtottak végre rajta. Többek között kicserélték az eredeti elektromos propeller meghajtást két nagyteljesítményű Scania dízelmotoros Z hajtóműre, illetve több ízben megnövelték a daru kapacitását 150, majd 200 tonnára. Az úszódaru a HSP Hídépítő Speciál Kft. tulajdonában van.

Az eddigi legutolsó fejlesztésre 2005-ben került sor a Megyeri híd építése miatt, ekkor érte el a Clark Ádám úszódaru jelenleg működő formáját. Ennek során a konstrukciót több ponton is újra kellett tervezni, például két raktárt ballaszttartállyáá alakítottak, hogy – ezeket vízzel feltöltve – 200 tonnás emelés esetén is elkerüljék a hajóorr Dunába merülését.

Ikonikus része az úszódarunak a 45 méter hosszú gém (darukar), ami a maximális 200 tonnát 12 méteres állásban (szakszóval gémkinyúlás) tudja biztonságosan emelni. Emeléskor és akkor is, ha a gémet lefektetik, a lengéscsillapítást egy hidraulikus rendszer biztosítja. A gémen karvastagságú sodronyokból álló kötélzet feszít meg és gyakorlatilag tartja meg a súlyt.

„Kívülről csak a hosszú gém és a
nagy test látszik”

A Clark Ádám specialitása a gémfektetés, ami arra szolgál, hogy a hidak alatt, különösen fővárosi viszonylatban tudjon közlekedni. Ilyenkor a gémet lefektetik és egy szinte átlagos hajó benyomását kelti. Fekvő állásból körülbelül 1,5 óra alatt áll fel üzemkészre a hajódaru, utána kezdődhet a munka.

Összkomfort 12 fő részére

Gyenei Gyula 2006 óta szolgál a Clark Ádám úszódarun kapitányként. Eredetileg gépésznek érkezett a MAHART-tól, az évek során azonban ahogy szépen lassan megismerte a darut és kitanulta az öregektől a trükkjeit, átvette a hajó irányítását.

Ha muszáj, 3-4 hétig is el tudunk lenni a hajón, összkomfortos. Élelmiszer, ivóvíz, zuhany, minden rendelkezésre áll, a hajótestben alvókabinok, konyha is van. A 12 fős csapat nagyrésze a hajón is lakik, akik nem pestkörnyékiek. Ezt persze nem látni kívülről.” – meséli a kapitány.

Kezdve az Árpád híd bővítésével, körülbelül egy féltucat hídépítési munkában részt vett az úszódaru, így a Deák Ferenc híd Rákóczi Ferenc híd, a Türr István, Pentele, Megyeri, Monostori-híd építésében, illetve a Mária Valéria és az Újpesti vasúti, – híd felújításában, több roncsot és elsüllyedt hajót hozott a felszínre, továbbá nehezebb vízijárműveket, szállodahajót és szárnyashajót pedig vízre tett.

Lágymányosi erőbajnok

A Népszigetnél van a kijelölt lakóhelyük, de szerencsére mostanában nem sokat állnak.  Az úszódaru most a Lágymányosi Dunán ringatózik, cserélik a Déli vasúti híd víz feletti hídelemeit. De a közvélemény nem innen ismeri az úszódaru nevét, hanem a 2019-es hajószerencsétlenség kapcsán.

A Clark Ádám akkor Komáromból jött, ahol egy nehéz és A Clark Ádám akkor Komáromból jött, ahol egy nehéz és kihívásokkal teli munkát végeztek el: a kapitány úgy emlékszik vissza erre, hogy az eddigi legösszetettebb feladatuk volt, mivel egy szűk helyen, a meglévő vasútihíd és az épülő Monostori híd között kellett dolgozniuk.

„A probléma az volt, hogy a két híd között kellett mozogni úgy, hogy elkerüljük az ütközést a szerkezetekkel. A hajón nincs kézifék, ha a hajtómű leállna, csak a horgony tarthatná meg, amennyiben elegendő horgonylánc futhat ki a lánckamrából. Nem megfelelő horgonyzás esetén ott áll meg a hajó, ahol a folyó akarja. A szaktudásnak és a gyakorlott hajósoknak köszönhetően semmi ilyen nem történt, így ismételten egy  érdekes, kihívásokkal teli munkán vagyunk túl.”

Innen az épülő Monostori hídtól úsztak le Budapestre; völgymenetben 11 km-t, hegymenetben pedig 5-6 km tudnak megtenni,  így reggel indultak, és délután 3 órára érték el a fővárost, majd kezdték meg a roncs kimentését. A mentési művelet rekord rövid idő alatt zajlott: felderítéssel, kötél befűzésekkel, kiemeléssel együtt 13 napot vett igénybe.

„A közelben nincs még egy ilyen hajó”  

A Clark Ádám úszódaru valóban egyedi gépezet, bár nem kizárólag az emelési kapacitása miatt; Közép-Európában néhány daru képes nagyobb súlyt mozgatni.  Budapesten dolgozik éppen egy holland úszódaru, a 300 tonnára hitelesített Hebo lift-8 is a Déli körvasút munkálataiban.

Gyenei Gyula szerint a két daruhajó között természetesen vannak különbségek és sok hasonlóság is. A holland forgógémes daru, ezért mobilisabb is, de ha 160 tonna felett emel, akkor a gémet ki kell merevíteni, azzal pedig nehezebben dolgozik. Ezzel szemben a Clark Ádám csak úGyenei Gyula szerint a két úszódaru között természetesen vannak különbségek és sok hasonlóság is. A holland forgógémes daru, ezért mobilisabb is, de ha 160 tonna felett emel, akkor a gémet hátra kell kötni, azzal pedig nehezebben dolgozik hiszen a gémbillentés tartománya leszűkül a ballasztolásból adódó kb. 1 méteres intervallumra. Ezzel szemben a Clark Ádám 160 tonna teherrel is több métert képes gémelni, viszont csak úgy tud forogni, ha a hajótestet motorokkal vagy kötelekkel mozdítják meg, és ez azt a veszélyt rejti magában, hogy sokszor az áramlással keresztben kell dolgozni, ilyenkor könnyen megborulhat a hajó. Az úszódarut tehát nem lehet elválasztani a gyakorlott legénységtől, aki jól ismeri a folyót és érti a hajó minden rezdülését.

Úszóerődön jártunk

A budapestiek egy ideje már a Rákóczi híd közelében láthatják a sárga gémmel ellátott fiurcsa úszószerkezetetet, amiről nem is mindenki tudja, hogy micsoda. A Clark Ádám úszódarut mutatjuk meg nektek testközelből. Izgalmas volt a fedélzeten járni.