Egerben egész nap
dolgozik a Manitou
teleszkópos rakodó

Szabó Ádám, a magas- és mélyépítéssel foglalkozó Szépítész Eger Kft. tulajdonosa, építőmérnök és egyben gépkezelő is. Édesapjával – aki kőműves mester és jelenleg a cég HR és irányítás részét viszi – ketten vezetik a 80 fős családi vállalkozást.  Abból az apropóból látogattuk meg őket, hogy megmutassuk, hogyan vizsgázott náluk az egy éve vásárolt 5 tonnás Manitou Privilege+.

A Szépítész Eger Kft. többnyire Eger belterületén dolgozik, mind építéssel, bontással, mind kivitelezéssel kapcsolatos munkákkal megkeresik őket. Jelenleg az érseki palota több pontján is végeznek munkálatokat, ennek kapcsán tavaly februárban vásároltak egy Manitou MRT2550 Privilege+ forgóvázas teleszkópos rakodót az Axiáltól.

Bővebben a Szépítész Eger Kft.-ről

A vállalkozást 2004-ben Szabó Zoltán alapította azzal a céllal, hogy magas minőségű építőipari kivitelező munkát végezzenek az egri kistérségben. Mindössze 10 fővel induló cég mára jelentősen bővült munkatársak és eszközpark tekintetében is, hiszen mindig megbízhatóan határidőre teljesítenek az elvárt magas minőségben. Referenciáik között több szálloda, műemlék, ipari létesítmény, közintézmény és családi ház is szerepel.

Szabó Ádám tulajdonostól megtudtuk, a vírushelyzet nem akadályozta őket a munkában, de az időjárás annál inkább, hiszen építőanyag felhalmozásra kényszerültek – se a fagy, se a hőség, se a csapadék nem előnyös a tevékenységük számára.

Egy tulajdonos, aki bármelyik munkagépbe be tud ülni

Szabó Ádám jogosítványa szó szerint tele van: a személyemelőktől kezdve mindenféle földmunkagépen át a daruig, sőt, teherautójogosítvánnyal is rendelkezik. Amilyen gép a vállalkozásnál adódik, azt kezelheti, ezért napjai sűrűek és „elég kaotikusak”. Ahol a legnagyobb szükség van rá, ott segít be, ha egy kotrógépbe kell beülni, akkor azzal dolgozik, ha a daruba, akkor azzal, olyan is előfordul, hogy csak a gépeket kell koordinálni.

A Manitou-t 2021 februárjában vásárolták, és bár az elején kicsit bizonytalanok voltak, hogy mire fogják használni az 5 tonnás rakodót, mára szinte minden esetben kalkulálnak a géppel, úgy szervezik a munkarendet, hogy már minden nap dolgozik – jóformán reggeltől estig.

Egy magasépítéssel foglalkozó vállalkozásnak nem az első komolyabb gépe szokott lenni a teleszkópos rakodó – ezt tudjuk. A Szépítész Eger Kft. is földmunkagépekkel kezdte, majd vettek egy kotró-rakodót, tavaly a daruval együtt pedig számos munkagép, egy kis gumiláncos kotró, egy csúszó kormányzású rakodó is bővítette a repertoárt.   

A Manitou elsősorban tetőbontáson dolgozik, a hosszú 10-12 méteres fagerendáktól kezdve a törmelék tetőről való letermeléséig, illetve a tetőhéjazat cseréjénél is bevetik; az új és régi építőanyagot is így fogják fel- és leadni.

Daru távirányítóval

A Manitou MRT2550 Privilege+ modellhez már választható extra a távirányító. Nagyon sok olyan emelés adódhat, amire a fülkéből közvetlenül nem lát rá a kezelő. A távirányítóval viszont kényelmesen oda tud menni az emelés helyére, saját szemével látja a szituációt és nem kell egy irányítószemélyben úgymond vakon megbíznia – tudtuk meg Szabó Ádámtól.  

Munkájuk során gyakran előfordul, hogy a gép lent marad és a kezelő pedig felmegy a födémre, hogy onnan közvetlenül és biztonságosan meg tudja határozni a felrakodás-lerakodás helyét.   

A távirányítóval mindent tudnak működtetni a gép letalpalt állapotában. A bal joystickkal az egész felső gém fordulását, a teleszkóp gém kitolását, a jobb joysickkal pedig a nagygém és a csörlő üzemeltetését, vagy ha kanál és üllő üzemben a billentés-funkciót lehet ellátni.  

MANITOU
MRT 2550
Privilege Plus

MAX. EMELÉSI KAPACITÁS
4999 KG

MAX. EMELÉSI MAGASSÁG
24,7 M

MAX. VÍZSZINTES GÉMKINYÚLÁS
21,4 M

MOTOR TELJESÍTMÉNY
115 kW (Stage IV)

MAX. NYOMATÉK
675 Nm

MŰKÖDÉSI TÖMEG
18900 KG

Nem lehet átverni, túlterhelni vagy felborítani

A Manitou teleszkópos rakodója számos érzékelővel rendelkezik, ami munkabiztonsági szempontból szükséges, például, hogy minden talpalónak megvan-e a talajfogása. Tehát, ha az egyik talpaló alatt megsüllyed a talaj, a gép azonnal észreveszi és letilt, hiszen ez a daru instabilitását okozhatja.

Minden adapternek külön terhelési diagrammja van, mely megmutatja, hogy például a csörlővel vagy a villával milyen távolságra milyen emelések megengedettek, ezeket egy adattáblán lehet követni.  Ezenkívül egy skálán láthatók a teherbírás-értékek, amennyiben az eléri a 100 százalékot, akkor a daru letilt. Olyankor már csak egy művelet van, a lefelé engedés – mondja a tulajdonos.

Összegezve, Szabó Ádám egy kifejezetten okos gépnek tartja az MRT2550-es Manitou modellt és nagyon fontosnak tartja, hogy nem lehet a daruval olyan műveletet végrehajtani, ami vagy károsítaná a gépet vagy túlterhelést eredményezne.

A Szépítész Eger Kft. Manitou teleszkópos rakodója egész nap dolgozik

A gépet elsősorban tetőbontásokon és tetőépítéseken használják anyagrakodásra, de ha betonacélt vagy bármilyen árut kell teherautóról le- vagy felpakolni, akkor szintén jó szolgálatot tesz az MRT2550-es rakodó.

Manitou MRT2550 Privilege+

A Manitou teleszkópos rakodója egy igazán megbízható és sokoldalú anyagmozgató berendezés. A gép 4999 kg-os maximális emelési kapacitással rendelkezik, a legnagyobb emelési magassága 24,70 m és a legnagyobb vízszintes kinyúlás 21,40 méter lehet. Három az egyben gép, hiszen teleszkópos rakodóként, személyemelő platformként és csörlővel ellátva daruként is üzemelni tud. A gém 4 elemből áll, kombinálva a torony 360°-os folyamatos elforgatásával, amely lehetővé teszi a különféle műveletek végrehajtását a gép mozgatása nélkül. Az E-RECO tartozékfelismerő rendszer lehetővé teszi, hogy időt takarítson meg a megfelelő munkazóna meghatározásával, és fokozza a biztonságot, mivel minden túlterhelést a rendszer automatikusan észlel.

Bővebben az Axiál Kft. –ről

>

Kérdezz közvetlenül a forgalmazótól!

Ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet, lépj közvetlenül kapcsolatba a forgalmazóval, szívesen válaszolnak szakmai vagy értékesítéssel kapcsolatos kérdésekre.

A *-gal jelzett mezők kitöltése kötelező.
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google Adatvédelmi irányelve valamint az Általános Szerződési Feltételei érvényesek.
Axiál Kft. adatvédelmi nyilatkozata