Töretlen
a személyemelők
népszerűsége
a bérleti piacon

A személyemelők a hazai bérleti piacon hosszú ideje a legkeresettebb termékek, és úgy tűnik, hogy a népszerűségük egy jó ideig töretlen is marad.

A személyemelők népszerűségéről és az ezzel kapcsolatos piaci trendekről Belincsák Zoltánnal, a Mateco-Hungary Kft. kereskedelmi vezetőjével, Kopasz Gáborral, a Prangl-Hungaria Kft. cégvezetőjével és Molnár Istvánnal, a Man-Lift Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A Global Market Insights felmérése szerint az építőiparban használt gépek bérbeadásával kapcsolatos globális piaci bevételek 2027-re várhatóan elérik a 150 milliárd dolláros értéket. Ebben kiemelték, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt az építőipari gépek bérlésével kapcsolatos érdeklődés, melynek elsődleges ösztönzői a megugró állami és egyéb infrastrukturális projektek és beruházások voltak.

Ez szerintünk azért is érdemes megemlíteni, mert sok párhuzamot mutat a hazai személyemelős bérleti piaccal: eddig is a legnépszerűbb termékek voltak, emellett a sok beruházás miatt nőttek is az igények az ilyen gépekre. Ezt szakértőink is megerősítették, akik szerint jelenleg nagyon jól teljesít a piac.

Egy új helyzet tapasztalatai

A pandémia sok szektorban és területen okozott nehézséget, de hatással volt-e a személyemelők bérleti piacára? Ebben a kérdésben minimálisan, de eltérőek a tapasztalatok. Molnár István és Belincsák Zoltán arról számolt be, hogy az első három hullám idején nem tapasztaltak visszaesést a megrendelések számában.

Kopasz Gábor viszont elmondta, hogy ők Prangl-nél éreztek egy pár hónapos lassulást, bár ez elsősorban a mobildaru üzletágban jelentkezett. Ezt arra vezette vissza, hogy nem indultak el azok a nagyobb új projektek, amikre számítottak az ügyfelek. Ez az esetükben pár hónapig volt tapasztalható, de utána újra megkezdődtek az új projektek a tervezett ütemben.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy egyre több gépre van igény, de a gyártási nehézségek miatt jelentősen megnőttek a szállítási határidők, így pedig nehéz bővíteni a gépparkot és kielégíteni a növekvő keresletet.

Fokozódik az igény
a személyemelőkre

Mik a legnépszerűbbek?

Ez mindig nehéz kérdés, mert nagyon feladatfüggő, hogy milyen gépet keresnek a cégek, és ebbe az is beletartozik, hogy a sok beruházás miatt jelentősen nőnek az igények a gépekre, így mindent típust kibérelnek a bérbeadók ügyfelei.

A Mateco kereskedelmi vezetője szerint, ha egy kategóriát mégis ki kellene emelni, akkor azok az ollós emelők lennének. Úgy vélekedett, hogy munkavégzés szempontjából ezek a leghatékonyabbak, mert egy viszonylag olyan stabil gépről van szó, amivel egy időben több munkással, szerszámokkal és az alapanyagokkal is elérhetőek a nagyobb magasságok. Kopasz Gábor az ollós, karos és teleszkópos emelők megnövekedett igénye mellett a targoncák és rakodógépek előretöréséről számolt be.

Növekvő méretek

Beszélgetőpartnereink szerint a gépek méretét és az emelési magasságokat is érdemes kiemelni. Egyöntetűen arról számoltak be, hogy ezekben a paraméterekben felfelé haladnak a trendek. Jó ideig elsősorban a 14-18 méteres kategóriára volt a legnagyobb igény a bérlők felől. Ez azonban jelentősen megváltozott a hazai nagyberuházások miatt, ugyanis rengeteg olyan csarnok, ipari épület épül, amiknél amellett, hogy sokat kell felfelé menni, a benyúlás is számít. Ennek következtében minden kategóriában óriási igény keletkezett a 20 és 40 méter közötti gépekre.

Bérlés vagy vásárlás?

A bérlés kapcsán Molnár István kiemelte: fontos szempont, hogy a bérleti díjban benne vannak az időszakos vizsgálatok is. Náluk 3 havonta van szerkezeti vizsgálat, 9 havonta fővizsgálat és az időszakos biztonságtechnikai vizsgálatok, ezeket természetesen a Prangl és a Mateco is minden esetben elvégzi. Kopasz Gábor ezzel kapcsolatban kiemelte: nem pusztán gépeket adnak bérbe, hanem egy komplex szolgáltatást nyújtanak. Ezt azért is fontos szerinte hangsúlyozni, mert  erős finanszírozási képességgel a gépeket viszonylag egyszerűen be lehet szerezni, de a mögötte lévő szolgáltatást, ami áll a karbantartásból, javításból, a gépek biztonságos üzemben tartásából, munkavédelmi és egyéb előírásoknak való megfelelőségből – biztosítani, az egy nagyon komplex feladat, ehhez külön szakértelemmel kell az üzembentartóknak rendelkezni.

Fontos a hozzáértő
szakszemélyzet

A vásárlást a szakértők szerint alaposan át kell gondolni, mert ahogy fentebb említettük, a személyemelők esetében megfelelő szakszemélyzettel kell rendelkezni a szervizek és karbantartások miatt. A gépeknek nem egyszerű a karbantartása, mivel speciális eszközök, speciális konstrukciók, amiket ismerni kell. Azt is mérlegelni kell, hogy milyen kihasználtsággal működtetnék a gépeket és milyen munkákra használnák. A Mateco-nál úgy látják, hogy a gépbeszerzések elsősorban pályázatok révén valósulnak meg.

A várható költségekről nehéz konkrét számot mondani, mert a gépek ára 10 és 100 millió forint között mozoghat, így a beruházás mértékbe eltérő lehet.

Fejlesztési irányok

A személyemelők esetében is a meghajtással kapcsolatos újítások vannak a középpontban. Az elektromos mellett a hibrid hajtás is megjelent. A hibridek előnyével kapcsolatban Molnár István kiemelte, hogy az építkezéseken szilárd burkolat hiányában terepen is használhatók, de ha elkészült az aljzatbeton meg a padló, akkor megfelelő kerékkel, például fehér terepgumival beltérben is lehet velük dolgozni, így nem kell két feladatra két gépet bérelni vagy beszerezni, hanem egyben egyesülnek ezek a képességek.

A hibridekben több
képesség is egyesül