A cikk megjelenését az Ascendum Építőgépek Hungária Kft. támogatta.

Az egyik legérdekesebb dolog a szakújságírói munkában, hogy számos látványos, izgalmas helyre eljuthatunk, ami a nagyközönség számára nem elérhető. Apc a 21-es számú főút mellett fekszik, és már többször megfordultam arrafelé, de sosem gondoltam volna, hogy a helyi ipari park egyik csarnoka ennyire látványos tevékenységet rejt magában. Az Alu-Block Kft.-nek és a cikket szponzoráló Ascendum Kft.-nek köszönhetően bepillantást nyerhettünk egy alumíniumötvözet gyár működésébe. Meg is mutatjuk nektek gyorsan.

Bővebben az ALU-BLOCK Kft.-ről

Az 1994-ben alapított Alu-Block Kft. elsősorban német, francia, japán és magyar szabvány szerint készít alumínium hulladékból öntészeti ötvözött tömböket, amik a különféle alkatrészeket gyártó alumínium öntödéknek szolgál alapanyagul. A cégben belüli folyamatos fejlesztések eredményeként ma már Európa bármelyik ötvözetgyártójával képesek felvenni a versenyt műszaki-technikai és gyártmány minőségi szempontból. Jelenleg 60 főt foglalkoztatnak.

Mivel is foglalkozik Alu-Block Kft.?

Az Alu-Block alumínium-újrahasznosítással foglalkozik, alumíniumhulladékból öntödei alapanyagot  állítanak elő. Ez már önamagában is elég menő dolog a 21. században – a cég ráadásul már akkor is ezzel foglalkozott, amikor a környezetvédelemről még alig esett szó a Lajtától keletre –, és szerencsére az alumínium nagyon sokszor újra feldolgozható.

Lássuk, hogyan működik a folyamat. Az alumíniumhulladékot erre szakosodott cégek gyűjtik be, és különféle szempontok szerint válogatják. Juhász László, az Alu-Block műszaki vezetője elmondta, hogy ők ezektől a kereskedő cégektől vásárolják meg a hulladékot – ami származhat háztartási eszközökből, gyártási selejtből, ide értve a gépi megmunkálásból származó forgácsokat, öntödei salakokat –, és ezeket olvasztják be és újra alapanyagot készítenek belőle. Ez egy jól kialakult üzleti forma, amelynek nagy előnye, hogy mindenféle támogatás nélkül, piaci alapon tud működni. A cég vevői, ügyfelei elsősorban autóipari alkatrészeket gyártó öntödék, de a termékeiket emellett más iparágak is felhasználják, mint például az épületgépészet vagy a háztartási gépipar.  

Hogy zajlik a feldolgozás?

Az Alu-Block udvarán a beérkezett hulladékokat, ha szükséges, ötvözetkategóriák szerint szétválogatják. Ezek után az apró darabokból álló hulladékot bálázzák és a hulladék az olvasztókemencékbe kerül, beolvadás után minőség ellenőrzés történik. Az olvadt alumíniumot a hőntartó-ötvözőkemencékbe vezetik. Amikor megtelt a kemence, akkor  megvizsgálják az összetételét.  Az ügyfelek igényeinek megfelelően megtörténik a kémiai összetétel beállítása.  Az előírásoknak megfelelő minőségűre beállított olvadék, öntőláncon elhelyezett kokillákba folyik, ahol percek alatt megszilárdul. Utána már csak ki kell szállítani a vevőknek.

Folyamatos technológiai fejlesztés

Juhász László elmondása szerint környezetbarát technológiát alkalmaznak. Maga a hulladékfeldolgozás és újrahasznosítás is környezetvédelmi célokat szolgál, és a folyamatoknál az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazására törekszenek. A gyártási folyamatokat szigorú európai uniós és magyar szabályrendszer határozza meg, aminek az Alu-Block maximálisan megfelel – tette hozzá. Ez önmagában magas műszaki színvonalat követel meg, valamint a gyártástechnológia folyamatos fejlesztését.

Az alumíniumolvasztási technológiák régóta ismertek, viszont a gépek, berendezések – a fűtőrendszer, kemenceégő, ami a meleget produkálja – energiafelhasználása és hatásfoka folyamatosan javul, ahogy a gyártók fejlesztik a termékeiket. Az Alu-Block is halad a korral. Már szinte minden berendezésükön külön-külön van mérőműszer, hogy pontosan tudják mennyi energiát fogyasztottak el. Az olvasztás azért némi füsttel is jár, de minden berendezésükön több mint 20 éve van porleválasztó, hogy a levegőbe ne kerüljön ki károsanyag. Tavaly a porleválasztók  nagy részét egy újabb verzióra cserélték és már azok üzemelnek – mesélte a műszaki vezető.

Az alumínium újrahasznosítása

Öntöde a csarnokban

A hatalmas méretű ipari csarnokban alumíniumhulladék-újrahasznosítást végez az Alu Block Kft. Hogyan lesz hulladékból nyersanyag? Nézzétek meg képekben.

Anyagmozgatás Volvo gépekkel

A céghez éves szinten 15-16 ezer tonna hulladék érkezik, amit legalább háromszor meg kell mozgatni. Ezt értelemszerűen kézi erővel nem lehet megtenni, ezért erre a feladatra olyan rakodógépeket, targoncákat használnak, amik környezetbarát módon üzemelnek. A rakodógépek terén a Volvo mellett tették le a névjegyüket, és ezeket a gépeket 3-4 évente a legújabb modellekre cserélik. Sőregi Csaba ennek kapcsán elmondta, hogy körülbelül 16 évre nyúlik vissza a kapcsolatuk a Volvóval, eddig mind bevált, megbízható gépeket szállítottak, így nem tervezik, hogy más gyártó gépeit használják. Jelenleg négy Volvo homlokrakodó teljesít szolgálatot az Alu-Block-nál, melyek közül a két kisebb – L35B és L45F – a raktárnál, illetve az anyagelőkészítési részlegen, a két nagyobb Volvo L50H-s homlokrakodó pedig az üzemben dolgozik. A gépeket rakodókanállal és raklapvillával egyaránt használják, illetve minden gép rakodómérleggel is fel van szerelve. Ottjártunkkor az egyik 10 tonnás Volvo L50H típusú gumikerekes homlokrakodó dolgozott gőzerővel. A 87 kW-os motorral hajtott, 1,6 köbméteres kanállal szerelt gép egyszerre 5750 kilogramm alumíniumhulladékot tud megemelni. Az anyagmozgatásban a targoncáknak is fontos szerep jut. Ezeknek egy része még dízel üzemű, de már tesztelnek elektromos targoncákat is, amik egyedi gyártású, speciális feladatokhoz készült szerelékekkel vannak ellátva. A gyártósor végén két robotkart is üzembe helyeztek, amelyek a kokillából kieső  forró alumínium tömböket a raklapokra pakolják.

VOLVO
LH50
HOMLOKRAKODÓ

MOTOR
VOLVO D4J

TELJESÍTMÉNY
87 KW

MAXIMÁLIS NYOMATÉK
466 NM

KANÁLKAPACITÁS
1,6 M3

MAXIMÁLIS TEHERBÍRÁS
V5750 KG

Az alumínumhulladékot
legalább 660 °C-ra kell felmelegíteni
az Alu-Block olvasztókemencéiben.

BŐVEBBEN AZ ASCENDUM ÉPÍTŐGÉPEK HUNGÁRIA KFT. –RŐL

>

Kérdezz közvetlenül a Volvo gépek forgalmazójától!

Ha a cikkben szereplő  Volvo rakodók felkeltették az érdeklődésedet, lépj közvetlenül kapcsolatba a forgalmazóval, szívesen válaszolnak szakmai vagy értékesítéssel kapcsolatos kérdésekre.

A *-gal jelzett mezők kitöltése kötelező.
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google Adatvédelmi irányelve valamint az Általános Szerződési Feltételei érvényesek.
Axiál Kft. adatvédelmi nyilatkozata